De details

Smoker

Brouwerij: The sisters brewery
Dit bier hebben we geproefd op 08-01-2020 met 10 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.40
Fles 33 cl .gist hoog .nof ja .THT 2019-12
Geuren aardbei, azijnzuur, Bacon, fruit, Karamel, mout (gerst), rook, salmiak (zwart-wit), tarwe, teer, zoet, 
Smaken drop, fruit, gebrande mout, hout (kruidig), Karamel, krenten, moutbitter, rinse, rook, salmiak (zwart-wit), tarwe, zoethout, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: amber.

Helderheid: troebel.

Schuim: crème, zeer veel, stabiel, luchtig, niet wandklevend.

smaak

Hoofd

Nasmaak

verloop

zoet

1

2


zuur

1

2


bitter

2 tot 3

3


Schaal van 0 t/m 5

CO2; neutraal.

Alcoholbeleving: 5 % v/v

Doordrinkbaarheid: hoog

Body; 2/5

Mondgevoel: vettig en droog.

Meest voorkomende geuren: rook(!), bacon, karamel.

Opvallende geuren: rookmout, kopersulfaat.

Meest voorkomende smaken: rook, zoethout, rookmout.

Opvallende smaken: gerookte vette makreel, rookmout.

!= door meer dan 5 proevers waargenomen.

Opmerkingen van proevers; veel koolzuur. Rook is niet te overheersend. Op de rook na lijkt hij veel op Saison de Maastricht.

Volgens de brouwer: https://www.speciaalbierwereld.nl/product/the-sisters-brewery-smoker-54/

Smoker (5,4% ABV) is een subtiel Rauchbier. Het heeft een zeer schone rokerigheid met aangename zoetheid en complexe smaken die afkomstig zijn van de mout. Kleur 5/5, Kracht 4/5, Bitterheid 1/5, Frisheid 1/5, Fruitig 2/5.

Algemene kenmerken
Rauchbier is een bier dat zijn karakteristieke smaak te danken heeft aan het gebruik van gerookte mout. Rookbieren waren vroeger vrij algemeen, maar tegenwoordig is het gebruik van gerookte mout nagenoeg verdwenen, behalve in de Duitse stad Bamberg. Rauchbier smaakt beter in combinatie met gerookte gerechten zoals spek, rookworst of paling.

Oog
Een zeer donkere kleur (zwarte) kleur. Een stevige beige-achtige schuimkraag. Qua uitstraling heeft een rauchbier veel weg van een porter of een stout.

Neus
Zoals de naam al doe vermoeden, heeft rauchbier, de geur van rook. Dit komt voornamelijk door de gebrande en gerookte mouten die erin verwerkt zijn.

Mond
Rauchbieren hebben een smaak die aan gerookte paling of aan rookworst doet denken. De smaak vraagt om gewenning. Volgens een Bambergs spreekwoord smaakt pas het derde glas dat men er van drinkt goed, en zijn de eerste twee glazen vooral een verplichting aan de geschiedenis. Niettemin kent het bier daar veel liefhebbers.

Etiket: http://www.bierproefclubheerhugowaard.nl/gallery/images/smoker.jpg