De details

12 van 2000

Brouwerij: Westvleteren
Dit bier hebben we geproefd op 14-03-2018 met 15 proevers
De gemiddelde beoordeling was 7.40
Fles 33 cl .gist hoog .nof ja .THT 2003-12-12
Geuren appel (zoet), chocolade, gebrande mout, Karamel, koffie, laurier (drop), madeira, maggie, port, pruim, rogge(brood), rozijn, sherry, sherry/rozijn, stroop, tarwe, 
Smaken alcohol, amandel (marsepein, spijs, amaretto, bitterkoekjes), baileys, biks (veevoer), chocolade, dadel, gebrande mout, haagse hopjes, kandij, Karamel, kers, laurier (drop), mede, moutbitter, port, rogge(brood), rozijn, sherry, sherry/rozijn, vanille, vijg, zoethout, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: bruin.

Helderheid: helder.

Schuim: -.

smaak

Hoofd

Nasmaak

verloop

zoet

3

3


zuur

1

2


bitter

0

2


Schaal van 0 t/m 5

CO2; geen.

Alcoholbeleving: 8 % v/v

Body; 3/5

Mondgevoel: zacht & rond.

Associatie: quadruppel.

Meest voorkomende geuren: Port(!), Sherry(!) & madeira.

Opvallende geuren: bruine basterd suiker.

Meest voorkomende smaken: Rozijn, alc & port.

Opvallende smaken: rum, vienna mout, cacaofantasie.

Opmerkingen: https://trappistbier.wordpress.com/2011/11/06/degustatietip-westvleteren-xii/

Tip 1 : De Westvleteren XII die vers gekocht is, is nog vrij jong. Om de volle smaak van het bier te proeven zet je deze flesjes best nog even aan de kant (ik weet dat het moeilijk is !). Rechtopstaand bewaren op een donkere en koele plaats. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen. Kan je nog langer wachten, geen probleem, na ongeveer anderhalf tot twee jaar komt het bier tot zijn volle recht. Zelfs na 20 jaar rijping (zie artikel Proeverij extreem oude TrappistBieren) is een Westvleteren XII nog steeds een topper, zij het dan wel sterk geëvolueerd naar een porto-smaak.

Tip 2 : Als we dan toch gaan degusteren, schenk de Westvleteren XII dan niet te koud, ongeveer 10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak.

Tip 3 : Gebruik steeds een droog en proper glas ! Giet het flesje voorzichtig leeg (zonder schudden en laten “klokken”). Op de bodem zit altijd een gistdepot (hergisting op de fles). Aan u of u dit al dan niet in uw bier wil. Proef zeker eerst zonder het gistdepot in uw glas alvorens de gist toe te voegen, de smaak zal verschillend zijn.

Tip 4 : Geniet van dit fantastische gerstenat. TrappistBier drink je niet, degusteer je !


https://trappistbier.wordpress.com/2012/09/28/houdbaarheid-en-botteldatum-van-trappist/

Westvleteren vermeldt de houdbaarheidsdatum (dag, maand + jaartal). Westvleteren 12 ; Botteldatum = Houdbaarheidsdatum – 3 jaar


http://bestetotnutoe.nl/oud-en-nieuw/

Observatie 10 jaar oude Westvleteren 12; Bij het inschenken merk je al verschil. De oude is dikker, bruiner en heeft veel minder koolzuur. Sterker nog, hij heeft vrijwel geen koolzuur. We moeten het dus doen zonder schuimkraag.

De geur die je neus in kringelt is complex. Het is lastig te omschrijven maar hij ruikt nogal bruin. Hij ruikt naar leer en tabak. En naar Port en rozijnen. Doe je ogen dicht en denk aan je opa. Zijn oude chesterfield stoel, dat is hoe een 10 jaar oude Westvleteren ruikt.

Bij het proeven haal je de port er meteen oud. En in de achtergrondproef je chocola. Hij smaakt beduidend minder stoffig dan hij ruikt. Waar de jonge Westvleteren je mond in bruist, stroopt deze naar binnen. Hij is dik en donker. De hopbitterheid is compleet verdwenen, de zoetigheid niet en die proef je goed. Hij lijkt wel iets vlakker dan de jonge Westvleteren.


Volgens de brouwer: https://sintsixtus.be/trial/bierverkoop/

Etiket: http://www.bierproefclubheerhugowaard.nl/gallery/images/WV12.jpg