De details

Plato 1825

Brouwerij: Gulpener
Dit bier hebben we geproefd op 19-04-2017 met 10 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.80
Fles 75 cl .gist laag .nof ja .THT 2018-03-02
Geuren alcohol, bloemen, boter (ranzig, diacetyl, boterbabbelaar), ceder, fresia, geel fruit, gember, gras, honing, hout (kruidig), karton, laurier (drop), mout (gerst), rogge(brood), rozijn, 
Smaken alcohol, geel fruit, honing, hop, hout (kruidig), kinine / tonic, korianderzaad, kruiden, laurier (drop), mout (gerst), moutbitter, rozijn, stro, stroop, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: donkerblond.

Helderheid: troebel

Schuim: wit, schijf, snel weg, niet wandklevend.

smaak

Hoofd

Nasmaak

verloop

zoet

2

3


zuur

2

2


bitter

2

3


Schaal van 0 t/m 5

CO2; weinig tot neutraal.

Alcoholbeleving: 9 % v/v

Body; 4-5/5

Mondgevoel:verwarmend, plakkend.

Associatie: barley wine

Meest voorkomende geuren: Honing, mout & geel fruit.

Meest voorkomende smaken: geel fruit, alcohol & honing.

Opvallende smaken: 7-up, bourbon.

Informatie verzameld door Luuk: Gulpener brouwerij ligt in het hart van het Limburgse Gulpen. De bieren worden gebrouwen met grondstoffen uit de eigen omgeving. Zo gebruikt men door de mergel gefilterd water uit eigen bron. De plaatselijke landbouwers leveren de gerst haver en spelt. De Gulpener brouwerij heeft zelfs eigen hopvelden!
ZICHT/KLEUR Goud blond van kleur. GEUR
    Aantrekkelijke frisse en hoppige geur.

SMAAK bittere smaak. AFDRONK
 Duidelijk hop in de afdronk.

 GERECHT
Asperges en lichte kip- en rijstgerechten.

BIJZONDERHEDEN
Ongefilterd Imperial Lager. Eenmalig gebrouwen ter ere van het jaar waarin de brouwerij is ontstaan, namelijk 1825. OP=OP
De Plato-schaal wordt in de brouwnijverheid gebruikt om de dichtheid van het wort weer te geven. Eén graad Plato komt overeen met één gewichtsprocent droge, opgeloste stoffen in vloeistof, oftewel 1 gram opgeloste stoffen in 100 gram vloeistof.
Het aantal procenten droge, opgeloste stoffen (grotendeels suikers) in het wort wordt het stamwortgehalte genoemd. In de Europese Unie wordt het stamwortgehalte met het oog op de accijnsheffing thans verplicht in graden Plato uitgedrukt.
De maat werd ontwikkeld door de Oostenrijkse wetenschapper Karl Balling in 1843 en later voor de Duitse Keizerlijke Commissie verbeterd door de Duitser Fritz Plato, van wie de naam afkomstig is.
Ook bij het uiteindelijke bier kan de Plato-schaal worden gebruikt, om te bepalen welke "body" er na vergisting in overblijft. De verhouding tussen het aantal graden Plato voor en na vergisting is de vergistingsgraad.[1]
Voor veel biersoorten wordt het uiteindelijke alcoholpercentage ongeveer een derde tot de helft van het stamwortgehalte, hoewel dit ook sterk afhangt van de vergistingsgraad.
In Nederland mag het stamwortgehalte niet op de fles vermeld worden. In plaats daarvan wordt een categorie-indeling gebruikt. Op het etiket staat dan bijvoorbeeld "Cat II Bier".
In België is vermelding van het stamwortgehalte wel toegestaan. In Tsjechië heeft het stamwortgehalte doorgaans zelfs een prominentere plaats op het bieretiket dan het alcoholgehalte. Bijvoorbeeld Primátor světlý ležák 12° betekent: blond lagerbier van het merk Primátor met een stamwortgehalte van 12°, oftewel een klassieke Tsjechische pilsner van rond de 5% alcohol.

Volgens de brouwer: http://www.gulpener.nl/onze-bieren/plato-18-25/

Gulpener Plato 18.25  heeft zijn uitgesproken karakter verkregen door de toegepaste dry hopping techniek, waarbij de hop na de hoofdvergisting wordt toegevoegd om het hoparoma te verhogen. Plato 18.25 heeft dankzij de dry hopping techniek en een blend van Europese hop variëteiten een stevig, maar uitgebalanceerd hopkarakter. Tijdens het brouwproces wordt mout (ontkiemde gerst) omgezet in suikers. In een latere fase worden deze suikers door vergisting omgezet in alcohol en koolzuur. Het suikergehalte (stamwortgehalte) wordt uitgedrukt in graden Plato. Dit bier heeft een Plato gehalte van 18.25, gebrouwen ter ere van het jaar 1825. Het ontstaansjaar van onze brouwerij.

Een goudblonde en ongefilterde Imperial Lager met een stevig, maar uitgebalanceerd hopkarakter.

Bitter 3/3 Karamel 1/3 Fruitig 2/3 Zuur 1/3 Zoet 1/3 Kruidig 2/3

Gisting: Laag Alcoholpercentage: 8,25% Schenktemperatuur: 8-10 °C

Etiket: http://www.bierproefclubheerhugowaard.nl/gallery/images/Plato1825.jpg