De details

Green Hops Ale

Brouwerij: brouwerij de Schans
Dit bier hebben we geproefd op 11-06-2014 met 9 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.56
Fles 75 cl .gist hoog .nof ja .THT 2014-08-01
Geuren bloemen, citrus, gras, hop, Karamel, kool, kruidnagel (vette worst), kuilgras, medicinaal, mout (gerst), rook, rubber, stoffig, 
Smaken amandel (marsepein, spijs, amaretto, bitterkoekjes), asparine, banaan, bitter, Bitter lemon, gebrand, gist, grapefruit, hop, kandij, Karamel, kers, korianderzaad, kots (maagzuur), laurier (drop), metaal, mout (gerst), nootmuskaat, peper, rook, roos, rozijn, salmiak (zwart-wit), tanine, zoethout, zuur, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: geel-amber 

Helderheid:  waas

Schuim:        wit, ring, niet wandklevend

         HS     NS

Z       2       2

Z       1        2

B       2       3

CO2; neutraal

Alcoholbeleving:   6 % v/v

Body; 2-3/5

Mondgevoel:droog trekkend

Associatie: IPA

Meest voorkomende geuren:  Mout, Citrus & kuilgras.

Opvallende geuren:  mest, melasse.

Meest voorkomende smaken:  Hop, asparine & salmiak

Opvallende smaken:  tonic, berkesap.

Info (met dank aan Luuk): Met groene hop uit eigen tuin van de brouwer als aroma hop en Engelse hop als bitter hop en uiteraard vergist met een Engelse gist soort.

Op de dag dat dit bier werd gebrouwen vroeg Guus Roijen aan zijn vrouw om  ’s ochtends de hop uit de tuin te plukken. Gezien het feit dat de genoemde Engelse (niet nader gespecificeerde) hop wordt genoemd als bitter hop, is het duidelijk dat, zoals hierboven vermeld,  de eigen hop  tegen het eind van het kookproces is toegevoegd als  aroma hop. De site Beer Cellar geeft overigens aan dat de smaak wordt bepaald door de gebruikte Amerikaanse hopsoorten.

Op Ratebeer lezen we dat men daar ook van de eigenaars van de brouwerij heeft gehoord dat hop uit eigen tuin is gebruikt, maar dat ze geen aanwijzing hebben om welke hop het hier precies gaat. Wel noemt men het een heel aardig experiment. Bij de  smaakomschrijving  wordt vermeld dat het misschien wat te moutig (maar dan wat meer als honing), maar goed  te drinken.  Op de site www.untapped.com   wordt een aantal positieve waarderingen weergegeven. De eerste is: ‘Snik, snik, de laatste’.  En een andere: ‘Heerlijk fris en fruitig biertje!! De verse hop knalt eruit, het lijkt wel lente!’De meest negatieve reactie die er te vinden was: ‘Geur en smaak in eerste instantie muffig. Daarna wordt ie toch nog wel lekker. Niet combineren met kaas.’  Maar dat kunnen we zelf ook wel eens uitproberen.

Vorige week scoorde dit bier bij PINT BPC Alkmaar een  7,14  met 14 proevers.

(teksten uit de diverse websites en uit zelf ingewonnen informatie)

 Etiket: http://www.bierproefclubheerhugowaard.nl/gallery/images/49148.jpg