De details

Ter Coulster Dubbel

Brouwerij: Heyloo Bier
Dit bier hebben we geproefd op 12-03-2014 met 10 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.80
Fles 75 cl .gist hoog .nof ja .THT 2014-09-12
Geuren alcohol, champagne pils, drop, geroosterd, honing, Karamel, mede, metaal, mout (gerst), overrijp fruit, rozijn, salmiak (zwart-wit), teer, water, 
Smaken appel (zoet), bitter, buisman, chocolade, drop, gebrand, kandij, kers, koolzuur, peper, peredrup, port, salmiak (zwart-wit), sherry, whiskymout, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur:         roodbruin

Helderheid: waas

Schuim:       crème, fijn, veel, snel weg, beetje wandklevend

                   HS   NS

Zoet         2     2-3

Zuur        1     2

Bitter             2     3

CO2:  neutraal tot veel

Alcoholbeleving:    7% v/v

Body; 3/5

Mondgevoel: droog

Meest voorkomende geuren:  karamel, mout, overrijp fruit.

Opvallende geuren:  zuurtje, bacon.

Meest voorkomende smaken:  drop, kandij, chocolade.

Opvallende smaken:  donkere mout, caramout.

Opmerkingen: We proeven weinig honing, wellicht de volgende keer weer een beetje meer?

Ingebracht door: Boulonois van Stichting Brouwerij Heyloo

Volgens de brouwer: Een dubbel waarin honing van het Heilooër landgoed Ter Coulster is verwerkt.

We hebben het gehalte aan honing in de batches stapsgewijs verlaagd omdat we de honingsmaak te opdringerig vonden.
In de eerste batches werd ongeveer 7 kg honing gebruikt per 200 liter bier, we zitten nu op 3 kg per 200 liter. De flessen van de batch die hier geproefd is (batch 725), bevatten nog 4,4 kg honing per 200 liter.

Website: Ter Coulster Dubbel is een bier van het type ’dubbel’, met een roodbruine kleur en een smaak die zoetig en moutig is en een vleugje chocolade bevat. Bijzonder is de toevoeging van honing uit Heiloo, waarbij ook honing van het landgoed Ter Coulster is gebruikt. De honing komt zowel terug in de geur als in de smaak maar is niet opdringerig. Het bier krijgt zijn bijzondere karakter doordat het op ambachtelijke wijze is gebrouwen met pils-, munch-, cara- en chocolademouten, basterdsuiker, koriander en fijne Duitse hopsoorten die vooral voor het aroma maar ook voor een beetje bitterheid zorgen. Een zorgvuldig uitgekozen Amerikaanse gist zorgt voor nagisting op de fles. Hoewel het bier makkelijk wegdrinkt, heeft het 7% alcohol.
Verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl en fusten van 20 liter. Aanbevolen drinktemperatuur: 10-12 °C. EBC waarde: 55, EBU waarde: 25.

Op het etiket is het voormalige ’Huis te Coulster’ afgebeeld omstreeks 1600, naar een schilderij van de 19-eeuwse schilder Charles Rochussen gebaseerd op een steendruk uit diezelfde periode van P.W.M. Trap. De afbeelding is te vinden in het boek ’Merkwaardige kasteelen in Nederland’ van Jacob van Lennep en Willem Hofdijk en komt ook voor in de beeldbank van de Technische Universiteit in Delft.

De Honing

In ons Ter Coulster Dubbel wordt Heilooër honing gebruikt, wanneer nodig aangevuld met honing van imkers buiten Heiloo. De Heilooër honing die we toevoegen komt van twee hobby-imkers, Paul van der Molen en Jan Jansen. Beiden zijn lid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

Paul van der Molen houdt vanaf 2003 bijen. Hij heeft bijenkasten staan op het landgoed ter Coulster in Heiloo en in de gemeente Langedijk. De honing van Ter Coulster is voor 95% afkomstig van de lindebomen die in het Ter Coulsterbos en in Plan Oost van Heiloo staan. De Ter Coulster honing heeft een mintachtige smaak en is donkergeel, wat kenmerkend is voor lindehoning.

Jan Jansen is al sinds 1988 met bijen bezig. Samen met Dries Olsthoorn hebben zij de imkerij Biehonnie. Hun bijenstal (geschikt voor max. 16 volken) staat op de volkstuin "de Aardbij" aan de Zanderslootweg in Heiloo nabij het Heilooër bos. De honing is afkomstig van de verschillende bloemen en bloesems uit de omgeving.

Etiket:

http://www.bierproefclubheerhugowaard.nl/gallery/images/tcdetiket.png