De details

Merakels

Brouwerij: Brouwerij Dampegheest
Dit bier hebben we geproefd op 11-07-2012 met 7 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.71
Fles 30 cl .gist hoog .nof ja .THT 2013
Geuren alcohol, bloemen, citrus, hop, korianderzaad, kruidnagel (vette worst), metaal, mout (gerst), perzik, salmiak (zwart-wit), scherp, zoet, zoethout, 
Smaken amandel (marsepein, spijs, amaretto, bitterkoekjes), citrus, honing, hop, jasmijn, koolzuur, limoen, mout (gerst), salmiak (zwart-wit), 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: geel

Helderheid: troebel met brokken.

Schuim: wit, veel, stevig, fin, wandklevend.

         HS     NS

Z       2       2

Z       0       1

B       1        3, stapelt

CO2: veel.

Alcoholbeleving: 8 % v/v

Body: 4/5

Mondgevoel: verwarmend.

Meest voorkomende geuren: hop (4x), bloemen (2x), citrus (2x).

Opvallende geuren: -.

Meest voorkomende smaken: grapefruit (3x), hop (2x), salmiak (2x).
Opvallende smaken: vienna, rivella, postelein, .
Smaakassociatie:
Ingebracht door: Luuk Molenaar.
Volgens Luuk:
Richard Booms van Gall & Gall Limmen, verkooppunt van de Dampegheestbieren van het eerste uur, had in een vakblad gelezen dat er in Engeland een bier met wei gebrouwen was en vroeg aan de brouwers of zij dat ook zouden kunnen doen. Een link daarbij is snel gelegd, aangezien de brouwerij gevestigd is in een voormalig kaaspakhuis. Wei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. En aan wei is er geen gebrek ,want op steenworp afstand is de zuivelfabriek gevestigd (waar brouwer Herman Zomerdijk werkt) waar ze de (biologische) wei vandaan kunnen halen. Normaal wordt dit als veevoer afgevoerd.

Na een brainstormsessie hebben de heren besloten een Tripel als basis te gebruiken, waarbij 30% van het maischwater uit wei bestaat. Nu denk je wellicht wat is dat nu weer? Wei is een bijproduct dat vrijkomt bij het maken van kaas. Het bevat veel vitamines B, eiwit, melksuikers en mineralen, wat een positief effect op de (samenstelling en) smaak van het bier heeft. Dit alles is toch een merakel! Waar zouden ze die naam toch vandaan hebben?

In de middeleeuwen dronk men bier melk of wei omdat het oppervlakte water te veel vervuild was. Vandaag de dag haalt men uit wei suikers om die in te zetten in de geneesmiddelenindustrie, bij frisdranken en vanaf nu dus ook in bier. De Merakels bevat 8 procent alcohol.Een goed uitgezochte kaas zal zeker niet misstaan naast dit bier, maar een combinatie jackfruit bij de hand heb zou zeker een belevenis zijn!

Het bier: Het aroma van het mistige abrikoosgele bier komt als zoet fruit op je af in de vorm van een lichte grapefruitgeur, maar met name jackfruit. Jackfruit werd een hele lange tijd geleden voor het eerst ontdekt in de regenwouden van India. Het spreidde zich vervolgens uit naar andere gebieden zoals Oost-Indië, de Filippijnen, India, evenals Zuidoost-Azië.
Afgezien van de bovengenoemde gebieden, werd Jackfruit ook veel geplant in Oost en Centraal Afrika.
In tropische gebieden is deze vrucht heel veel voorkomend en is daar ook een populaire tuinboom.

Ook de gist wil nadrukkelijk in de smaak aanwezig zijn. Het bier heeft een aangename body en is zeker geen dun bier, het koolzuurgehalte zou wat lager mogen zijn.
In de hoofdsmaak ook weer hoofdzakelijk jackfruit. De gist als bijsmaak vind ik storend, maar verder goed in balans. Niet te zoet en niet te bitter; dit bier zal beide liefhebbers behagen. In de nasmaak komt er een weinig bitter opzetten, en de afdronk is lang.

Het is met 30 procent wei in het brouwwater gebrouwen.

 Sommigen vinden het jammer dat de brouwerij sinds de opschaling is gaan werken met korrelgist, maar ze zijn andere mogelijkheden aan het bekijken.

Bron “ontstaan”: Brouwerij Dampegheest.

Opmerkingen:.

Etiket: http://minime.kloink.com/joost/merakels.jpg