De details

Saison

Brouwerij: brouwerij de Schans
Dit bier hebben we geproefd op 11-07-2012 met 7 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.71
Fles 30 cl .gist hoog .nof ja .THT 2013
Geuren citrus, fruit, gist, hop, jeneverbes, kruiden, mout (gerst), pledoklei, rubber, sinaasappel, 
Smaken asparine, bitter, bloemen, citrus, gist, hop, hopbitter, kool, koolzuur, mout (gerst), sinaasappel, suiker, tanine, water, zuur, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: witgeel.

Helderheid: troebel.

Schuim: Wit, ringstevig, wandklevend..

         HS     NS

Z       1        2

Z       2       2

B       3       3, stapelt

CO2: neutraal.

Alcoholbeleving: 5 % v/v

Body:31/5

Mondgevoel: scherp, trekkend.

Meest voorkomende geuren: hop (4x), citrus (2x), fruit (2x).
Opvallende geuren: -.

Meest voorkomende smaken: hop (3x), gist (2x).

Opvallende smaken: barnsteenzuur.
Smaakassociatie: -
Ingebracht door: Luuk Molenaar.

Volgens de brouwer: -

Info van Luuk: Informatie vooraf over Saisonbieren:

De zogenaamde saison (Frans voor ‘seizoen’) werd van oudsher dubbel gegist van de restgranen die achterbleven op het vooral Waalse oogstveld. Een derhalve in de herfst en winter gebrouwen seizoensbier dat het volgende oogstjaar diende als dorstlesser voor de eigen graanrapers. Die destijds recht hadden op maar liefst vijf liter per oogstdag. En omdat het werd gemaakt van een altijd variërend letterlijk samenraapsel, staat – in tegenstelling tot de meeste andere brouwklassiekers – de smaak van dit typische seizoensbier niet traditioneel vast. En juist die ambachtelijke wisselende  smaak die voor industriële grootbrouwers zo’n nachtmerrie betekent, gaat erin als gods woord in artisanale bierliefhebbers.

Men moest wel in de winter brouwen om te voorkomen dat het bier slechter zou worden tijdens het bewaren. Deze bieren hadden een alcoholpercentage rond de 3% en waren extra gehopt voor de houdbaarheid.
De hedendaagse saison-bieren worden het gehele jaar door gebrouwen en niet enkel meer in Wallonië. De meeste bieren zijn goudblonde tot amberkleurige ongefilterde bieren van hoge gisting en hebben een alcoholpercentage tussen 5% en 7%.

Van oorsprong is het een lichtzurige, droog, bitter, kruidig / fruitig bier, die gebrouwen werden tijdens de winter om zomers als dorstlesser gedronken te worden. Tegenwoordig wordt saison het hele jaar door gebrouwen. Het is in Nederland niet makkelijk te krijgen.

De Schans Saison,  Geur: hoppig, fruitig Smaak: citrus, hopbitter; bitter en licht fruitig; dit bier kreeg vele lovende reacties op het Noord-Hollands bierfestival van 2011.   

Opmerkingen: In eerste instantie was dit bier alleen verkrijgbaar voor een select gezelschap (Sociëteit De Schans), maar werd vanaf 2003 vast in het assortiment opgenomen.

Etiket: http://minime.kloink.com/joost/saison3.jpg