De details

Tevreden

Brouwerij: Duits en Lauret
Dit bier hebben we geproefd op 14-03-2012 met 10 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.50
Fles 75 cl .gist hoog .nof ja .THT 2013-07-13
Geuren alcohol, chemisch, citrus, hop, kamfer, kokos, korianderzaad, metaal, mout (gerst), muf, rubber, zoet, 
Smaken alcohol, grapefruit, hooi, hop, kamfer, kokos, kruiden, metaal, mout (gerst), zoet, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: donkerblond.

Helderheid: rondzwevende vlokken als in een aloë vera drankje: goed materiaal voor een vlokkentest.

Schuim: ·wit, weinig, schijf, fijn, stabiel, wandklevend.

         HS     NS

Z       3       2

Z       2       2

B       3       3-4

CO2: neutraal

Alcoholbeleving: 11 % v/v

Body: ·4/5

Mondgevoel: wrang, verwarmend.

Meest voorkomende geuren: hop (3x), mout (3x), metaal (2x).

Opvallende geuren: esters.
Meest voorkomende smaken: alcohol (5x), kokos (3x), hop (2x).
Opvallende smaken: .
Ingebracht door: Luuk Molenaar
Volgens de brouwer: De gebruikte hopsoorten (Hallertau Mittelfruh en East Kent Goldings) geven het een zeer bloemig karakter. Een deel ervan wordt pas laat in het brouwproces toegevoegd waardoor de aroma’s zeer uitgesproken aanwezig blijven maar de bitterheid nog niet zo sterk doorkomt. Door het gedurende een korte tijd te lageren op Frans eikenhout is het zeer zacht en rond van smaak met een subtiele toets van vanille in de geur. Het is een uniek en eenmalig brouwsel.

Info van Luuk: Van 29 augustus tot en met 9 september van het jaar 2011 werd door George Nelis de laatste etappe afgelegd van zijn Tour des Trappistes, een wandeling in meerdere etappes, uitgesmeerd over enkele jaren  De laatste etappe voerde van van Westvleteren naar Westmalle. George Nelis ondernam deze tour in de eerste plaats om invulling te geven aan zijn dankbaarheid, wilde hij middelen bij elkaar brengen voor “To walk again”, een organisatie die mensen met een fysieke beperking ondersteunt in de sportbeoefening en voor beide Belgische wandelverenigingen, het Vlaamse “Grote Routepaden” en het Waalse “Les Sentiers de Grande Randonnée”, die hem met raad en daad hebben bijgestaan op zijn toch van 1500 km.

Hiertoe hebben Marco Lauret, van speciaalbier brouwerij Duits & Lauret, en George Nelis het plan opgevat om een bier te brouwen en de opbrengsten ten goede te laten komen aan bovengenoemde doelen.

George Nelis vertelt: ‘Toen ik Marco benaderde om een bier te brouwen als toepasselijk klapstuk op het voltooien van mijn wandeling, heeft hij, of beter, hebben zij, want Daniëlle vormt de zakelijke wederhelft, meteen hun medewerking toegezegd. Na een aantal gesprekken was het duidelijk in welke richting het recept zich zou moeten ontwikkelen. Vol van smaak, opvallend en niet te zwaar. Verder zou er natuurlijk een link moeten zijn met de Trappistenbieren. Het moest vol en uitgesproken genoeg zijn om ’s avonds heerlijk bij te kunnen ontspannen, maar ook weer licht genoeg om de volgende dag weer met frisse benen en dito hoofd, verder te kunnen wandelen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een niet te zware Tripel van 7.5% alc. De gebruikte hopsoorten, Hallertau Mittelfruh en East Kent Goldings, geven het een zeer bloemig karakter. Een deel ervan wordt pas laat in het brouwproces toegevoegd waardoor de aroma’s zeer uitgesproken aanwezig blijven maar de bitterheid nog niet zo sterk doorkomt. Door het gedurende een korte tijd te lageren op Frans eikenhout is het zeer zacht en rond van smaak met een subtiele toets van vanille in de geur. Het is een uniek en eenmalig brouwsel dat evenwel prima aansluit bij de andere Duits & Lauret bieren door zijn volle, complexe smaak en toch relatief lage alcoholgehalte.

Het bier, dat de naam “TeVreden” draagt, vanwege het tevreden en vredige gevoel welke de tocht mij gebracht heeft, zal in eind september te koop zijn in alle Nederlandse MiTra-vestigingen en van de tap beschikbaar zijn in meerdere speciaalbiercafé’s.’

 

Maandag 19 sept. jl. was voor George Nelis een memorabel moment ter afsluiting van zijn. In bierproeflokaal In de Wildeman werd om 19.00 uur het speciaal gebrouwen bier TeVREDEn gepresenteerd dat is gemaakt in samenwerking met Marco Lauret en Daniëlle Duits van brouwerij Duits & Lauret

Hij vertelde iets over de beweegredenen van zijn toer en Marco Lauret iets over het bier.