De details

Stout

Brouwerij: Duits en Lauret
Dit bier hebben we geproefd op 14-03-2012 met 10 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.60
Fles 75 cl .gist hoog .nof nee .THT 2011-12-02
Geuren alcohol, buisman, gebrand, Karamel, koffie, whiskymout, zoet, zoethout, zwarte bes, 
Smaken alcohol, gebrand, gebrande mout, grafiet, haagse hopjes, jasmijn, koffie, latex, laurier (drop), moutbitter, rook, water, zoethout, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: zwart

Helderheid: Geen idee, te donker om te zien, zelfs met sterk tegenlicht.

Schuim: bruin, wandklevend, weinig, grof..

         HS     NS

Z       2       2

Z       2       2

B       2       3-4

CO2: neutraal

Alcoholbeleving: 6 % v/v

Body: 3/5

Mondgevoel: plakkend.

Meest voorkomende geuren: Karamel (4x), buisman (4x), gebrand (4x).

Opvallende geuren: bastaardsuiker, bacon, mokka.

Meest voorkomende smaken: koffie (6x), gebrande mout (3x).

Opvallende smaken: labswangthee, katjesdrop.

Smaakassociatie: Stout
Ingebracht door: Luuk Molenaar
Volgens de brouwer: een zeer complex, donker en vol smakend bier. In de geur zijn onder andere koffie en donkere chocolade goed te onderscheiden. Het bier heeft duidelijk geroosterde accenten en een mooie bitterheid.

Info van Luuk: Met een mobiele brouwinstallatie van ongeveer  60 liter begonnen Daniëlle Duits en Marco Lauret  met grote regelmaat nieuwe bieren te brouwen, voornamelijk in het Utrechtse Tienhoven (woonplaats Daniëlle), maar ook in Vleuten (woonplaats Marco). Met deze installatie werd/wordt naar hartenlust  geëxperimenteerd om recepten te ontwikkelen. Daniëlle heeft een fruittuin eb kleine boomgaard met appel- en perenrassen. Deze producten worden ook gebruikt bij het maken van nieuwe recepten.  Met hun installatie brouwen Marco en Daniëlle vanaf de herfst t/m de maand mei om de 3 weken een batch van ca. 60 liter.

Volgens Marco is dit uit nood geboren omdat Daniëlle Duits en hij vonden dat er in ons land geen mooie bieren zijn (tamelijk pretentieus!!). Daniëlle en Marco  hebben de brouwerij  ook vanuit een passie voor bier en gastronomie opgezet. Ze houden zich naast brouwen dus ook o.a. bezig met food-pairing, welk bier combineert goed met welk gerecht.

Hun streven is er zeer op gericht  om echte kwaliteitsbieren op de markt te zetten. Zij werken beiden vanuit een eigen bedrijf, Daniëlle als psycholoog en hoofd behandeling en Marco als fysiotherapeut. Het bier brouwen zien zij als een aangename aanvulling op hun dagelijkse werk.

Verschillende malen liet Marco  hun bieren op de bierproefavond van PINT in Jan Primus proeven waar hij de nodige feedback ontving.

Brouwerij –info over dit bier: Duits & Lauret Stout is een zeer complex, donker en vol smakend bier. Een bier om eens goed voor te gaan zitten en te genieten van de mooie smaaksensatie. In de geur zijn onder andere koffie en donkere chocolade goed te onderscheiden. Het bier heeft duidelijk geroosterde accenten en een mooie bitterheid. Het combineert uitstekend met bijvoorbeeld oesters of pittige gerechten, maar zeker ook met desserts waarin chocolade of gedroogde vruchten verwerkt zijn.  Duits & Lauret Stout is een bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,5 %.

 Inmiddels is er ook een winterstout van 8,5 %, maar die is van zeer recent. Bij gelegenheid maken we daar misschien nog eens kennis mee.  Allereerst voordat de biergoeroes roepen dat Duits & Lauret geen brouwerij is. Op de locatie in Vleuten wordt wel degelijk bier gebrouwen. De recepten worden hier en in Tienhoven ontwikkeld met een mobiele brouwinstallatie van 60 liter. De uitontwikkelde recepten worden gebrouwen in samenwerking met de proefbrouwerij te Lochristie, België.