De details

oerblond

Brouwerij: Hertog Jan
Dit bier hebben we geproefd op 14-03-2012 met 10 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.10
Fles 30 cl .gist hoog .nof nee .THT 2013-04
Geuren gist, hop, hout (kruidig), kruiden, kuilgras, marmite, medicinaal, mout (gerst), muf, rubber, stroop, 
Smaken alcohol, hop, koolzuur, mout (gerst), noten, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: geel - amber

Helderheid: helder

Schuim: ·dun, ring, wandklevend..

         HS     NS

Z       2       2

Z       1        3

B       1        2

CO2: veel

Alcoholbeleving: 5 % v/v

Body: 2/5

Mondgevoel: scherp.

Smaakassociatie: -

Meest voorkomende geuren: hop (6x), jong rubber (2x), Bouillon (2x).
Opvallende geuren: Bouillon, kalk, .
Meest voorkomende smaken: hop (3x), mout (2x).
Opvallende smaken: ontsmettingsmiddel, appelsap, spekjes, citroenbrandewijn.
Ingebracht door: Luuk Molenaar

Volgens de brouwer: een goudblond bier met een licht bittere afdronk.

Tijdens Hertog Jan De Proeverij konden alle bierliefhebbers uit Nederland beide bieren proeven. Zij konden zo bepalen wat het nieuwe speciaalbier van Hertog Jan werd. Hertog Jan X werd uitverkoren en draagt de naam Oerblond.

Informatie van Luuk: ·Winnaars·Gerard van den Broek heeft uit zijn boek met oude recepten twee “winnaars” gekozen: Hertog Jan X en Hertog Jan Y. Deze unieke bieren zijn door een exclusieve groep proevers als eerste vóór geproefd. Na het proeven werden de stemmen geteld. Opmerkelijk, interessant en boeiend.

Voorproevers
De groep voorproevers bestond uit een diverse groep kenners, waaronder topchef Robert Kranenborg, bierliefhebber en bierkenner Fiona de Lange, winnaar blindbierproeven Nico Bot en bierbrouwer en mede-eigenaar van Café de Beyerd,  Mikel de Jongh. Tevens was de consumentenwinnaar van de Facebook wedstrijd, Diny Dop-Beverdijk aanwezig. Als Hertog Jan fan kon zij haar man verrassen, een jaar na hun bruiloft waar zij destijds heel toepasselijk geproost hebben met een mooie fles Hertog Jan.

De reacties varieerden van “mooie kastanje kleur”, “ziet er aantrekkelijk uit”, “kruidig hop”, “vol van smaak” en “goede begeleiding bij hartige-spicy gerechten”. Consumentwinnaar Diny over de Hertog Jan Y: “een heerlijk biertje om lekker voor te zitten”.

Gerard is tevreden met het resultaat, hoewel voor hem beide bieren uniek zijn. Het zijn dan ook ‘zijn kindjes’. Over de bieren vertelt hij: “de Hertog Jan X is een heel mooi bitter bier, wat drie keer gehopt is, een mooie bittere afdronk heeft die komt opzetten en mooi afvloeit in de mond”. “de Hertog Jan Y is gebrouwen met volle mouten, die een mooie bitterzoete smaak afgeeft en een heel volmondige afdronk heeft”.

Consument kiest nieuw speciaalbier
De reacties van de proevers waren zeer positief. Echter, het voorproeven was slechts een begin. Begin juni 2011 heeft Gerard de consument gevraagd hem te helpen een keuze te maken tussen Hertog Jan X en Hertog Jan Y. In de maanden juni en juli werd in speciaal geselecteerde cafés Hertog Jan X en Hertog Jan Y geschonken die de consument kan proeven. De consument kan vervolgens stemmen op één van de twee bieren. En zij/hij bepaalt uiteindelijk niet alleen welk bier op de markt komt, maar mag ook de naam bepalen. Het bier dat het beste gewaardeerd wordt, werd in oktober als hét nieuwe speciaalbier van Hertog Jan gelanceerd..

Hertog Jan Y kenmerkt zich door een rijk aroma van mouten. Ze geven dit bier een warme amber kleur en een verrassende biscuitsmaak. De iets zoetige afdronk en kleine bitterheid op de achtergrond maken dit speciaalbier een prachtige doordrinker.

 

De winnaar, Hertog Jan X, die de naam “Oerblond” meekreeg,  past in de traditie van de Oerbock van Hertog Jan uit het verleden. De naam refereert aan bier, zoals het in vroegere tijden gebrouwen werd. De hop werd gebruikt als een natuurlijke conservator en gaf de bitterheid aan het bier. Blond verwijst naar de tijd dat het vakmanschap van de brouwer werd gekoppeld aan de lichtheid van het bier. Bovengistend is de voorloper van het pils zoals we dat nu kennen.

Meesterbrouwer Gerard zei over de naam: “Met de naam Oerblond ben ik zeer tevreden. De naam past goed naast onze bestaande namen en is een krachtige, duidelijke naam. Ik verheug mij op het brouwproces en het eerste moment dat het nieuwe bier in de schappen ligt, dan kan iedereen er van genieten!”.

De introductie van Hertog Jan Oerblond vond begin oktober 2011 uiteindelijk plaats.

In de informatie van Hertog Jan over dit bier lezen we: “Oerblond wordt met zorg gebrouwen op basis van een historisch recept uit onze rijke archieven. Hiervoor creëerden wij mout uit speciaal geselecteerde zomergersten. Voor de hop gebruikten we zowel Bitterhop als Saazer Hop. Dit resulteerde in een fraaie koperblonde kleur en een rijke smaak: prettig tintelend met een aangename bitterheid die langzaam wegvloeit tijdens de afdronk.”