De details

Breesaap tripel

Brouwerij: De Muifelbrouwerij
Dit bier hebben we geproefd op 09-11-2011 met 12 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.33
Fles 30 cl .gist hoog .nof ja .THT 2012-10
Geuren appel (zoet), chemisch, fruit, grapefruit, karton, marmelade, meloen, metaal, mout (gerst), plastic, roos, sinaasappel, snoepjes, walnoot, water, zoet, 
Smaken alcohol, amandel (marsepein, spijs, amaretto, bitterkoekjes), anijs, fruit, grenadine, hout (kruidig), laurier (drop), marmite, meloen, mout (gerst), peer, plastic, salmiak (zwart-wit), zoethout, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: oranje

Helderheid: waas

Schuim: ·wit, ring, wandklevend, weinig

         HS     NS

Z       0       1

Z       1-2     2

B       2       3

CO2; weinig tot neutraal

Alcoholbeleving: 6-7 % v/v

Body; 3/5

Mondgevoel: verwarmend

Meest voorkomende geuren: grapefruit (2x).

Meest voorkomende smaken: Alcohol (5x), zoethout (2x), amandel (2x).

Opvallende smaken: roest, kalk.

Ingebracht door: brouwer Martin Ostendorf, eigenaar en brouwer van de Muifelbrouwerij

Volgens de brouwer: De 1865 Breesaap tripel is in samenwerking met slijterij Zeewijck in IJmuiden ontwikkeld. Het bier is sinds april 2010 verkrijgbaar. Het bier is vernoemd naar het natuurgebied Breesaap waar in 1865 IJmuiden ontstond.

Het bier is donkerblond van kleur, neigend naar amber. Indien kundig ingeschonken in een schoon Breesaap glas, wordt een volle en stabiele schuimkraag verkregem. Het koolzuur gehalte is wat lager dan de meeste Belgische tripels. Het bier kent een breed pallet aan smaken: vol & robuust, fruitig & zacht, maar ook voorzien van een prettige, bittere afdronk. Het hoge alcoholgehalte van 9% valt niet direct op.

De Muifelbrouwerij wil graag benadrukken dat dit bier een geheel andere receptuur kent dan de Broeder Everardus tripel.

Drink- en bewaaradvies

De 1865 Breesaap tripel is niet gefiltreerd voor afvullen en niet gepasteuriseerd. Elke fles bevat een depot van gist en eiwitten die zorgt voor een verdere smaakevolutie. Het bier dient rechtop bewaard te worden, bij voorkeur op een koele en zo donker mogelijke plek. Laat het bier na vervoer enkele dagen rusten.

De brouwer raadt een drinktemperatuur van rond de 10 °C aan. Haal daarom het bier ter opwarming 10-20 minuten voor degustatie uit de koelkast. 

Bewaar de 1865 Breesaap tripel bij voorkeur in een diepe kelder. Ze heeft een houdbaarheid van een jaar, de brouwer adviseert echter het bier zo vers mogelijk te drinken.

 

Technische gegevens

  • Gebrouwen bij              Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom
  • Biertype                        Tripel
  • Stamwortgehalte          18 °P/1076 g/L
  • Ingrediënten                  brouwwater,  pilsmout (gerstemout), caramünchener 120 (gerstemout), Challenger (bitterhop), Saaz (aromahop), suiker, biergist van Fermentis
  • Alcohol gehalte            9 vol%
  • Kleur en bitterheid      13 EBC en 34 IBU 

Opmerkingen: blind dubbelproeverij van 2 versies van Breesaap triple. De eerste (deze) is gebrouwen in september 2011 volgens het correcte recept en protocol. De tweede is gebrouwen in mei 2010 en heeft voor de nagisting op fles de dubbele hoeveelheid suiker ontvangen.